Pomeranje granica novim Apple tehnologijama – Šta da kupim
Loading...
ITTehnologija

Pomeranje granica novim Apple tehnologijama

Iphone x sta da kupim

Nakon meseci i meseci nagađanja, čekanje je napokon završeno i svetu su predstavljeni novi aduti kompanije Apple. iPhone 8, iPhone 8+ i kao najveću inovaciju, ali i najskuplji model iPhone X (deset). Pored mobilnih telefona na Apple-ovom događaju koji se održao u njihovom novom kompleksu, u Stiv Džobs teatru, predstavljeno je još par proizvoda kao što su novi Apple TV koji ima mogućnost prikazivanja u 4K rezoluciji + HDR i Apple Watch treće generacije koji ima mogućnost primanja i slanja poziva i bez mobilnog uređaja.

iPhone 8 i iPhone 8 Plus

iphone 8 sta da kupim

Prednja i zadnja strana ovih telefona je izrađena od stakla, što je možda i najveća promena kada je u pitanju dizajn, u odnosu na prethodne telefone. Ovakav zaokret u dizajnu je omogućio dugo očekivano bežično punjenje (zajedno sa opcijom brzog punjenja), koje se može ostvariti pomoću Apple Power dock-a koji omogućava punjenje više uređaja u isto vreme.

Telefoni poseduju nov A11 Bionic procesor koji je prema njihovim rečima znatno brži od svojih prethodnika, a prikaz grafike je bolji  za 30 procenata. Ovakva konfiguracija omogućava savršen prikaz “augmented” stvarnosi.

Telefon poseduje kameru od 12mp, dok kod modela 8 plus imamo poboljšanu kameru kod koje jedan senzor na zadnjoj kameri ima optičku stabilizaciju. Kada je prednja kamera u pitanju, kod novih modela ona ima mogućnost fotografisanja u portrait modu (blago zamućena pozadina, objekat fotografisanja oštar). iPhone 8 Plus takođe nudi mogućnost koriscenja raznih filtera koji daju osecaj kao da je fotografija nastala u profesionalnim uslovima.

iPhone 8 / 8+, dolaze u tri boje: zlatnoj, srebrnoj i space gray varijanti (64GB/256GB), a početna cena je $699 (iPhone 8) i $799 (iPhone 8+).

iPhone X (10)

iphone x sta da kupim

Najavljen je kao telefon koji će promeniti pravac u kome se kreću pametni telefoni, ali i kao telefon koji će načiniti najveći korak ka budućnosti još od prvog telefona koji je došao pod nazivom iPhone.

Poseduje takozvani “super” retina displej koji daje sliku neverovatne oštrine, ekran se prostire od ivice do ivice, stoga je površina maksimalno iskorišćena. Baš kao i iPhone 8/8+, njegovo kućište je izrađeno od stakla sa metalnim ivicama, što omogućava bežično punjenje

Ne poseduje Home dugme, a Touch ID je zamenjen Face ID-jem. Telefon će prepoznati vaše lice i sa samo jednim pogledom bićete u mogućnosti da ga otključate. Biometrijsko prepoznavanje lica je jedan od najvećih inovacija ovog telefona, a prema tvrdnjama čelnika Apple kompanije, ova tehnologija je znatno sigurnija od otiska prsta, a šansa da neko drugi otključa vaš telefon je 1:1 000 000 (otisak prsta 1 : 50 000). Ova tehnologija je omogućila uvođenje opcije pod nazivom Animoji, odnosno animirani emotikoni koji oponašaju pokrete vašeg lica.

iphone x super retina sta da kupim

Poseduje nov A11 Bionic čip (baš kao i 8/8+), otporan je na vodu i prašinu baš kao i prethodnici, ali ono što ga izdvaja jeste trajanje baterije, koje je za 2 sata duže od iPhone-a 7/ 7+. Može se naći u crnoj i sivoj boji (64 i 256 GB), a početna cena je 1000 dolara.

Photo: YouTube screenshot ijustine, Marques Brownlee

Naša preporuka
gadžeti sta da kupim
fidget spinner sta da kupim stress
garderoba za trudnice tibba
ivana bags sta da kupim